Tento slovníček je pouze orientační, složení pokrmů se často liší dle krajů, ale rozdíly v surovinách najdete i mezi městy a jednotlivými restauracemi. Pro základní orientaci však jistě postačí.
Zákusky a menší jídla.
Tyropita – sýrový koláč.
Bugatsa – zákusek s vaječným krémem.
Sanduits – sendvič.
Mezedes – předkrmy.
Taramosalata – pomazánka z jiker.
Tzatziki – okurková pomazánka s jogurtem a česnekem.
Chtapodi – chobotnice.
Garides – krevety.
Kalamaria – olihně.
Dolmates – závitky z vinných listů plněné rýží.
Melitzanosalata – pomazánka z lilků.
Keftedes – knedlíčky z mletého masa.
Gigantes – velké fazole.
Polévky.
Psarosupa – sytá rybí polévka.
Kakavia – s dary moře.
Saláty.
Choritaki – nejznámější řecký salát z rajčat, cibule, okurek, oliv a fety¨.
Radikia – pampeliškový salát.
Hlavní jídla.
Musaka – lilek, mleté maso, brambor.
Pastisio – makarony zapečené s mletým masem a sýrem.dolmates a jemnitsa – rýží plněná rajčata nebo papriky.
Juvetsi – jehněčí nebo telecí se zeleninou a těstovinami.
Stifado – maso dušené na cibuli.
Sutzukakia – pikantní masové knedlíčky v rajské omáčce.
Souvlaki – maso na jehle.
Saganaki – jedlé slávky.
Chtapodi – chobotnice.
Bakaliaros – traska.
Xifias – mečoun.
Marides – malé sardinky a sledě.
Pestrofia – pstruh.
Glossa – platýz.
A samozřejmě gyros – pečené maso okrajované z kužele, nejčastěji s jogurtem, hranolkami a zeleninou.
A na závěr vždy zákusek.
Buklava – listové těsto plněné medem.
Lukumades – koblihové kuličky přelité medem.
Kataifi – medová vlákénka s oříšky.rizzogalo – rýžový pudink.
A samozřejmě halva či chalva – ořechová laskomina pocházející z Turecka.
Vše je na náš vkus poněkud přeslazené a je lepší nakupovat jen v menších dávkách.
Každopádně krom cukrovinek se jedná o pokrmy velice zdravé, připravované většinou na olivovém oleji. Zelenina má tu opravdovou chuť a maso chutná také jinak než u nás.
Také už se vám sbíhají sliny?